Waar ligt Aruba?

Aruba maakt deel uit van de Kleine Antillen en daardoor ook van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is het meest zuidelijk gelegen eiland van deze eilandengroep. Het 180 km2 grootte eiland ligt in de Caraïbische Zee op een afstand van slechts 24 kilometer van Venezuela. Het vasteland van Venezuela is op heldere dagen goed te zien vanaf de zuidoost kust. Qua oppervlak is het tropische eiland vergelijkbaar met Texel. Het eiland heeft 115.120 inwoners. De meeste toeristen komen vooral vanwege de hagelwitte stranden en het azuurblauwe water naar Aruba. Nationaal park Arikok is eveneens een toeristische trekpleister. Het park wordt gekenmerkt door een ruig berglandschap met veel cactussen.

Waar ligt de hoofdstad?

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba. De stad ligt direct aan de westkust van het eiland en vormt een belangrijk verkeersknooppunt. Hier is ook een belangrijke haven te vinden, waar onder andere veel cruiseschepen aanmeren. De Aeropuerto Internacional Reina Beatrix luchthaven ligt vlak bij de hoofdstad. Zowel voor het verkeer over land als over water speelt Oranjestad een belangrijke rol.

Waar ligt Aruba?

Waar ligt het vliegveld?

Het internationale vliegveld van Aruba ligt redelijk centraal op het eiland. De hoofdstad Oranjestad ligt ten zuidoosten van de luchthaven en is makkelijk en snel bereikbaar per bus, taxi of een (huur)auto. De luchthaven speelt een belangrijke rol voor het vliegverkeer van en naar Amerika en de overige Caraïbische eilanden.

Waar ligt Aruba dichtbij?

Omdat het een eiland is, gelegen in de Caraïbische Zee, grenzen er niet direct landen aan het eiland. Voor de zuidoost kust ligt het schiereiland Paraguná, dat deel uitmaakt van Venezuela (de deelstaat Falcón). Het meest nabijgelegen ABC eiland is Curaçao op ongeveer 67 kilometer ten oosten van Aruba. In het verre noorden ligt de Dominicaanse Republiek op ruim 660 kilometer afstand.

Vliegtijd Aruba

De vliegtijd is afhankelijk van de gekozen vliegroute en de wind. In de meeste gevallen duurt de reis vanaf Amsterdam negen tot tien uur. Omdat er op de terugweg vaak met de wind mee gevlogen wordt, is de vliegtijd slechts 8 uur. Het verschil tussen heen- en terugvlucht kan dus zomaar oplopen tot 2 uur.